ryzovypudink

Rýžový pudink

Krásný pátek! Dneska jsou Cipískovi tři týdny, tak jsem si říkala, že bychom to mohli oslavit novým receptem na blogu. A hlavně jsem si říkala, že už bych vážně měla něco napsat, nebo se samou láskou zblázním, protože dny zatím s Cipískem travíme hodně v posteli, kde ho pořád mazlím a dojímám se, jak je krásnej a celej můj! Tušila jsem, že to bude skvělý, ale že až takhle – to jsem nečekala! Cipísek je hodný, hezky spinká a skoro vůbec nepláče, takže máme všichni pohodu. Pro vás jsem připravila recept na rýžový pudink s kořeněným sirupem a jablečným kompotem, který jsme nafotily s Eliškou Kubíkovou ještě před Vánoci. Takže jestli dumáte, čím potěšíte rodinu o víkendu, já doporučuju tuhle sladkou mléčnou dobrotu! Mějte se hezky a máváme s Cyprískem z postele!

P.S.: Doufám, že se co nevidět vrhnu na jarní recepty!

Na 2-3 porce
Doba přípravy: 20-30 minut

120 g kulatozrnné rýže
500 ml dobrého mléka
špetka soli
80 g rýžového sirupu (seženete ve zdravých výživách)
1/2 hrnku studené vody
1 lžička čerstvě nastrouhané skořice + 1 celá skořice
1/2 vanilkového lusku
3 zrníčka kardamomu
2-3 kyselejší jablka
šťáva z 1 citronu
3 lžíce nasekaných pistácií

1. Rýži propláchnu v cedníku pod tekoucí studenou vodou. Nasypu ji do rendlíku, zaliju mlékem a přidám špetku soli. Mléko přivedu k varu, pak hned ztlumím na nejslabší plamen a vařím zhruba 20-25 minut. Občas ji promíchám. Hotová rýže by měla mít krémovou konzistenci a měla by být uvařená na skus.

2. Mezitím si připravím kořeněný sirup. Do malého rendlíku naliju rýžový sirup s troškou vody, přidám špetku skořice, jednu celou skořici, zrníčka z vanilkového lusku, rozdrcená zrníčka kardamonu a vše společně zahřeju na nejslabším stupni zhruba 8-10 minut.

3. Jablka oloupu, nakrájím je na kostičky a nasypu do malého rendlíku. Pokapu je šťávou z jednoho citronu, přidám trošku vody a přiklopím je. Jablka vařím na mírném plameni do změknutí, trvá to asi 5 minut.

4. Mlečnou rýži nandám do misky, navrch naskládám svařená jablka, pokapu kořeněným sirupem a posypu nasekanými pistáciemi. Před Vánoci jsem přidala i nastrouhaný perníček.

ryzovypudink2

ryzovypudink3

ryzovypudink4

ryzovypudink5

ryzovypudink6

ryzovypudink7

ryzovypudink8

ryzovypudink9

ryzovypudink10

ryzovypudink11

IMG_8144

IMG_8290

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *